Raoul Wallenberg and Sugihara Chiune

This year marks the 100th anniversary of the birth of the Swedish diplomat Raoul Wallenberg. In the second half of 1944 he displayed great personal courage in saving tens of thousands of Jews from the Holocaust while being posted in Budapest. The Swedish Government has decided to commemorate his actions throughout the year, not least to remind us of the horrors that can occur if we do not say no to anti-Semitism, xenophobia and persecution. Recently there was an article in the international press, signed by the U.S. Secretary of State, Hillary Clinton, and the Swedish Minister for Foreign Affair, Carl Bildt.

The Holocaust might seem to be something that belongs to the past, but the threat is still there and we must never forget what happened in order to avoid similar developments in the present and the future. Unfortunately, genocides continue to occur in many corners of the world and serious threats against the Jews also continue to be a reality. This is unacceptable.

There was also a Japanese diplomat who saved many Jews from the Holocaust in the 1940′s. His name was Sugihara Chiune (family name first) and he served in Lithuania, where there was a large Jewish community at the time. In direct violation of the policies of his government, he issued some 10,000 transit visas for Jews who had to flee their country. There is a book in English describing his actions, “In Search of Sugihara”, by Hillel Levine, The Free Press, New York, 1996. It is well worth reading (ISBN 0-684-83251-8).

 


03 comments Send comment

 1. 01

  Goddag Lars Vargö,
  du verkar vara en gedigen man med en lång lista av erfarenheter och kunskaper. Det är därför det smärtar mig att du tillät Sverige (och andra EU-länder) att ta ytterligare ett steg mot det plutokratiska och totalitära övervakningssamhälle som ACTAs skapare ser framför sig.

  Det är nästan samma organisationer som ligger bakom ACTA som en gång i tiden skrek “det kommer förstöra vår industri” när kasettbanden var nya. Samma organisationer skrek “det kommer förstöra vår industri” när CD-skivan introducerades. Samma organisationer skrek “det kommer förstöra vår industri” när VHS-bandet introducerades. Samma organisationer skriker “det kommer förstöra vår industri” när internet fortfarande är i sin vagga.

  Snälla, kan du inte om det är möjligt ta tillbaka din signatur?

  Vi kan inte stoppa utvecklingen mot en bättre värld bara på grund av missriktade påståenden från en industri som gång på gång visat sig inte bara överleva dessa teknikskiften utan också gagnas av dem.

  Du har möjlighet att ge denna industri den medicin den så förtjänar, du kan hjälpa till att släpa in den i 2000-talet där den än en gång kan tjäna stora pengar. Och genom att inte acceptera ACTA skyddar du även svenskars och EU-medborgares privatliv.

  Med vänliga hälsningar

 2. 02

  Regarding Sugihara Chiune, there are several books in Japanese on his works by Sugihara Sachiko, wife of Chiune for Japanese readers for example 978-4811703077.

 3. 03

  Bäste Niklas Brunberg,
  Tack för din kommentar. Jag har fått många mail och kommentarer i olika former och väljer att svara i nästa blogginlägg.
  Vänligen,
  Lars

Comment on post

To post a comment you need to log in with Facebook:

Read our netiquette

Latest posts

Sweden in the UK

Comment

Goodbye Britain

29 August 2016 at 19:24

After six wonderful years in Britain my term as ambassador has come to…

Schweden in Deutschland

Comment
Staffan Carlsson, Foto: CHRISTIAN T JØRGENSEN / EUP BERLIN.COM

Der letzte Blogeintrag

24 July 2015 at 15:22

Das ist mein letzter Blogeintrag. Meine Zeit als Botschafter geht zu Ende und…

Sweden in Greece

Comment
photo: Robin Pettersson

Η Εθνική Εορτή της Σουηδίας 6 Ιουνίου

09 June 2015 at 09:15

 

Το Σάββατο γιορτάστηκε η Εθνική Εορτή της Σουηδίας, 6η Ιουνίου. Εμείς κάναμε…

Sweden in Poland

Comment

“We are here”

28 October 2014 at 18:22

I have just returned from POLIN – the Museum of the History of…